За результатом розмови президентів Джо Байдена та Володимира Зеленського українська сторона написала про підтримку американським лідером Плану дій щодо членства в НАТО для України, втім невдовзі ці слова прибрали

Про це повідомляє американське видання «Axios» та «УП«.

Деталі: Спочатку Білий дім та Офіс президента України видали суперечливі офіційні повідомлення про телефонний дзвінок, що відбувся в понеділок 7 червня між Байденом та Зеленським.

У повідомленні ОП говорилося: «Президент США наголосив на цілковитій підтримці євроатлантичної інтеграції України та важливості надання Українській державі Плану дій щодо членства в Альянсі. Він запевнив, що позиція України обов’язково буде врахована під час обговорення стратегічних питань у НАТО, а також планованих заходів найвищого рівня».

Білий дім заперечив, що Байден висловив підтримку надання ПДЧ в Північноатлантичному альянсі.

«Українці неправильно охарактеризували заяву та виправили допис», – заявив представник американської Ради національної безпеки редакції «Axios».

Тепер в українській заяві говориться так: «Джо Байден запевнив, що позиція України обов’язково буде врахована під час обговорення стратегічних питань у НАТО, а також запланованих заходів найвищого рівня. Володимир Зеленський наголосив на важливості надання Українській державі Плану дій щодо членства в Альянсі».

Нагадаємо: Розмова Джо Байдена з Володимиром Зеленським відбулася з ініціативи американської сторони. Раніше, за даними ЗМІ, Білий дім нібито розглядав можливість запросити Зеленського у Вашингтон для зустрічі з Байденом до саміту президентів США та Росії, але відмовився від цієї ідеї через зміну керівництва «Нафтогазу».

А український президент дав інтерв’ю, в якому висловив подив рішенням Байдена не вводити санкції для компанії, яка будує російський газопровід «Північний потік-2».

Зеленський також заявив, що готовий зустрічатися з Байденом «у будь-яку хвилину та в будь-якій точці планети». У розмові з президентом США він отримав запрошення прибути до Вашингтона в липні.